26 Aralık 2008 Cuma

Deja Vu

Benim takip ettiğim sezonlar içerisinde en başarısız hakem kararlarının tekrarlanarak uygulandığı ilk yarının sonunda Konya'da yenen "pazu dolması" ihalenin Fenerbahçe'ye kalmasına sebep oldu. Bjk'nin yöneticilerinden biri herkesin aklından geçen ulusal lig maçlarına yabancı hakem fikrini basın önünde dillendirince geçmişe dönüp bakma gereği hissettim.

Futbolumuzun ilk yıllarında yabancı hakemler sıkça rastlanan vede garipsenmeyen bir durum imiş. Futbolu ülke topraklarına getiren İngilizler, onu yönetmekten geri kalmamışlar. Yukardaki resim 1920'li yıllardan ve hakem İngiliz Allen.
Kendi ayaklarımızın üzerinde durduğumuz milli küme yıllarında önemli maçlar hariç genelde Türk hakemlerine güvenilen yıllar olmuş. 1.Türkiye liginin miladından 1970'li yıllara dek ise kupa finalleri,şampiyonu belirleyecek önemli derbileri hep yabancı hakemler yönetmiş. Maçtan önce maçı oynayacak 2 kulup yöneticilerinin ismi üzerinde anlaşıpta, parasını ortak ödediği hakemler; maçın ardından mağlup olan takım tarafından sıkça eleştirilmiştir. Hakemlik mesleğinin kaderi olan bu durum yabancı veya yerli hakem için farklı işlemiyor. Günümüzde ise Kuzey Afrika ülkeleri ve komşumuz İran dışında benim bildiğim ulusal ligi için yabancı hakem kullanan ülke yok. İran'ın Tahran derbisinde bir zamanlar Mustafa Denizli'nin çalıştırdığı Persepolis ile İstiklal maçlarını genelde yabancı hakemler yönetiyor. Bizim tefe koyduğumuz hakemlerden bir diğeri olan Mustafa Çulçu'da Tahran derbisinde el emin konumunda düdük çalan yabancı hakemlerden birisi.
Her sağlıklı erkeğin bir futbol takımı taraftarı olması gerektiğine inananlardanım ben. Maçlarda hep beraber "i..e" hakem diye bağırsakta, bu adamlar 90 dk kilometrelerce koşabildiklerine göre sağlıklı erkekler ve elbet bir takıma karşı sempatileri var. Ülke olarak tarihimiz boyunca konu komşu tarafından sömürüldüğümüz veya arkadan vurulduğumuzdan olsa gerek güvensizlik bizler için anane olmuş durumda. Madem güvenmiyoruz birbirimize gelsin elin İngiliz'i , Fransız'ı yönetsin bizim maçımızı. Varsın bıyık altından gülsünler, en azından bir süre kafamızdaki soru işaretleri uçar gider...
Not: İkinci resimdeki 50'li yılların heybetli hakeminin ismi Hakkı Gürüz. Altay'lı eski futbolcu olan FİFA hakemi , MHK Üyeliği ve Futbol Federasyonu yöneticiliği görevlerinde de bulundu.2000 senesinde vefat etti.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

I like your blog