7 Mayıs 2009 Perşembe

Şampiyonluk Alternatifleri

Milenyumdan çizgiyi çekip Türkiye 1. Futbol Ligi'nin son 8 sezonunu, ve de üzerine içinde bulunduğumuz sezonun ezber bozan tablosunu ekleyince çıkan sonucu en baştan iliştireyim...

...Beşiktaş bu sezon şampiyon olamaz ise, kolay kolay takip eden en azından 3-5 sene daha şampiyon olamaz.

O senin içinden geçen güzel kardeşim diyenler olacaktır elbet ama okuyanlar farketmiştir bizim derdimiz rakibin sarı-kırmızı olanıyla. Dolayısıyla Beşiktaş'ın şampiyonluk ihtimali beni rahatsız etmez aksine Mustafa Hoca'ya olan saygımızdan ötürü mutlu bile eder. (bknz: ...Mustafa hocanın takımının şampiyonluğuna da onun adına sevinirim sanırım.)

Gelelim son 8 senenin rakamlarına. "Türbülent" misali devre arasında rakibin eksiklerini analiz edecek kadar teknik donanımım yok gerçi ama bu analizi yapmak için pekte donanımlı olmaya hacet yok. Biz Fenerbahçe taraftarının bir türlü beğenemediği takım son sekiz senede 4 kez şampiyon olup, 3 kez de ecnebilerin runner-up diye taçlandırdığı ikincilik koltuğuna oturmuş. Kalan 4 şampiyonluğun 3'ünü rakip Galatasaray kazanırken, 2 kezde ikinci olmuş sarı kırmızılı ekip. Bu sene şampiyonluğun en önemli adayı olan Beşiktaş ise son sekiz senede 100.yılın hatırına muhteşem geçen 2002-03 sezonunda şampiyon olup, bir kezde Fenerbahçe'nin ardında 2. olabilmiş.

Son 4 senedir birinci ligde mücadele eden Sivasspor ise, şampiyon olması halinde Türk futbolunun seyrinin değişmesine yol açabileceği bu sezona kadar yükseldiği sene 8, takip eden sene 7. olmuş, geçtiğimiz sene ise ikinci Fenerbahçe ve üçüncü Beşiktaş ile aynı puana sahip olmasına karşın 3'lü averaj sebebiyle dördüncü olmuştur.

Trabzonspor'u bu hesapları yaparken hiç dahil etmememin sebebi ise, ligin bitmesine 5 hafta varken şampiyonluk şansı süren bir ekibin hocasının işine son verilmesini adil bulmamam ve Karadeniz ekibinin sistemsizliği kendine sistem edinmesi sebebiyle şampiyon olma olasılığının rakamlarla kanımca açıklanamaz olmasıdır. Gerçi geçtiğimiz sene teknik direktörsüz ve sistemsiz şampiyon olan Galatasaray var ancak her sene sistemsizlik kazanırsa "mucizenin" sözlük anlamını dil bilimciler değiştirmek zorunda kalır.

Bu süreçte Fenerbahçe'nin puan ortalaması 72,75 iken, her alanda en büyük rakip Galatasaray ortalama 72 puan toplamıştır. Beşiktaş'ın ortalaması ise (85 puan topladığı 100.yıla rağmen) ancak 66,25 olabilmiştir. Ligi kuruluştan bu yana domine eden iki ekip birden yarış dışı kalmışken, Sivasspor'un şampiyonluğu dolayısıyla Beşiktaş'ın şampiyon olamaması Türk futbol tarihinin en büyük sürprizi ve belki de ülke futbolunun geleceği için en hayırlısı olacaktır.

Hiç yorum yok: