27 Ocak 2010 Çarşamba

Menajerlik Oyunlarının Ağa Babası


İngilizler prömiyer lig denen illeti henüz icat etmemişken, içine futbol kaçmışlara "ada" havası solutan oyunun adıdır "The Manager". Aslında bu oyunun öncesi Alman ligi için olan Bundesliga Manager'dır ama onlu yaşların başında, bildiğimiz golün torr (çift r ile) diye yazılmasından hoşlanmadığımdan mıdır nedir, The Manager'ı tercih edip, QPR ile İngiltere 3. liginden (en alt ligden başlamak şarttı zaten:) başlardım hep.

Taktik ve teknik açıdan bir takım sıkıntıları olmasına karşın, hala bir çok menajerlik oyununda olmayan yığınla özelliğe sahipti bu tarihi oyun. Aynı anda 4 kişinin oynayabildiği oyunda, maç günü gelip çattığında ekran dörde bölünür aynı anda bütün maçlar oynanabilirdi. Gol pozisyonu olduğu vakit, mavi ve kırmızı formalı çubuktan adamlar meydana çıkar, gol olma ihtimali yarı yarıya olan mizanseni canlandırırlardı.

1970'lerde Almanya'da başlayan formaya reklam alma hadisesi, Bundesliga Manager'ın olmaz ise olmazlarından bir diğeri. Forma ve stadınıza reklam alıp, stadınız ışıklandırmasından, seyirci kapasitesine kadar (ayakta seyirci serbest o zamanlar) kararları sizin verebildiğiniz oyunda paranız biterse bankadan ya da komşu takım başkanlarından borç bile alabilirdiniz. Ufak bir faiz karşılığında elbet.... 

İdman yaptırmak konusunda pek fazla alternatifiniz olmamasına karşın, işin özü yeni menajerlik oyunlarının yol göstericisi olmuştu.
Oyuncuların bireysel veya takımın genel formu düştüğü vakit, paranız varsa eğer takımı kampa götürüp eşekler gibi çalıştırmak bile düşünülmüştü oyunda. Hedef maçlar seçip, öncesinde kampa götürmek genelde işe yarardı hatırladığım kadarıyla.
Maçın ardından yayınlanan gazete manşetleri, haftalar ilerledikçe birbirinin tekrarı olsa da, altına iliştirilen yıldız tablosunun yapay zekası ulusal gazeteler için benzer tablolar hazırlamaya çalışan bir çoğundan akıllı idi.
Sözün özü...

Bugüne değin hala oynamadım diyenler, menajerlik oyunu oynadım diye dolanmasın ortalıkta.

3 yorum:

Arkhe dedi ki...

Muhteşem bir oyundu, az gecelerimizi harcamadık bu oyuna. Ve çok canım çekti, oyun sende varsa bir şekilde alabilirsem çok sevinirim. Ben de şimdi nette bakınacağım.

Okechukwu dedi ki...

arkhe...

mail adresini ilet bir şekilde bana, bulamadıysan gönderiym...

Okechukwu dedi ki...

Oyuna ulaşmak isteyenler için;

http://www.upload.gen.tr/d.php/s9/ko1wbwy0/Bundesliga_Manager_Professional.zip.html