12 Eylül 2008 Cuma

Bodrum Bodum

Nasıl anlatsam,nerden başlasam...
Bodrum Bodrum, Bodrum Bodrum

Porto - Fenerbahçe

2003-2004 sezonunda Porto otoriteleri yanıltarak Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduğunda takip eden sezonda Fenerbahçe'nin ön eleme oynamadan gruplara dahil olmasının yolunu açmıştı. Bu sene ise aynı grupta mücadele edecek iki ekip grup karşılaşmalarının ilkinde fikstür gereği birbirine rakip oldular.
Hepimiz Fenerbahçe'yi yakında takip ettiğimiz için Porto ile ilgili ilginç bir istatistiği paylaşmak istiyorum. Şampiyon bitirdikleri sezonda dahil olmak üzere Porto'nun bahtı ilk maçlar göz önüne alındığında biraz kapalı.

2003 - 2004 Partizan 1 - 1 Porto
2004 - 2005 Porto 0 -0 CSKA Moskova
2005 - 2006 Rangers 3 - 2 Porto
2006 - 2007 Porto 0 - 0 CSKA Moskova
2007 - 2008 Porto 1 - 1 Liverpool

Son 8 senede ilk maçlarda tek galibiyetlerini 11 Eylül saldırılarından ötürü bir sonraki haftaya ertelenen Rosenborg deplasmanında alan Porto'nun istatistikleri ortadayken Fenerbahçe'nin olası galibiyetinin dünya barışının korunmasına katkısıda ortada.

Al birini Vur ötekine

David Fincher filmlerinden bence en güzeli olan "se7en" ' da seri katil cinayetlerini Hristiyan teolojisindeki 7 ölümcül günaha dayandırır. Kevin Spacey'nin katili, Brad Pitt ve Morgan Freeman'ın ise onun peşindeki dedektifleri oynadığı bu karanlık filimde maktüller isimlerinden ziyade işledikleri günahlarla hatırlanır.
Bizim futbol dünyamızda ise bazı isimler günahlarının o kadar önündedirlerki ; 7 günaha 7 daha katsalar , yatacak yerleri dahi olmasa metamorfoza uğramış balık misali hep o büyük isimlerini hatırlarızda günahları hiç aklımızın bir köşesinde yer etmez. Bazı zaman isimleri bile unuturuzda kimin tarafından uygun görüldüğü muallakta olan sıfatlarıyla hatırlarız onları. Spor basınının duayeni , futbol sahalarının imparatoru.
Birisi meslek hayatını provakasyon üzerine kurmuş , bir diğeri ise (bkz: Ahmet Hakan)
Şükür bizden değil her ikiside...

9 Eylül 2008 Salı

US Open 2008 #5 - Finals

Ekselansları herkese inat buradayım dedi.Amerika Açık'ı üst üste 5. kez kazanıp bunu gerçekleştiren ilk isim olarak bir kez daha tarihe geçti.Çeyrek finalde elemelerden gelen Müller'i 3-0 ile geçtikten sonra yarı finalde Novak Djokovic ile eşleşti.Djokovic karşısında ilk seti harika oynayarak aldı.2. seti kaybetmesine rağmen sonra oyuna ağırlığını koydu ve Novak'ı 3-1 ile geçti.Rakibi Novak olmasına rağmen fazla yorulmadan maçı kazandı.Finalde ise rakibi turnuvanın en dikkat çekici ismi İskoç Andy Murray idi.Murray yarı finalde iki güne yayılan maçta Nadal'ı elemişti.Nadal'ı ilk defa nefes nefese bir halde gördük o maçta.Murray karşısında 1 set dışında tamamen çaresizdi.
Finalde ise tam anlamıyla bir Federer gösterisi izledik.Maça çok agresif ve sürekli atak oynayarak başladı aynı şekilde de bitirdi maçı.Murray'nin her hamlesine bir cevabı vardı ve 3 sette maçı bitirerek kupayı kaldırdı.
Federer bitti, çok kötü gidiyor denilen sezonda 1 yarı final, 3 final oynadı ve birini kazandı.Bu istatistikler Federer'in nasıl bir atlet olduğunun kanıtı.Zaten final maçından önce Andy Roddick'le yapılan söyleşide Roddick "Federer'in kötü dediğiniz sezonu için birçok şeyimi verebilirim" diyerek herşeyi özetledi.
Roger Grand Slam şampiyonluklarını 13' e çıkardı.Rekor 14 ile Pete Sampras'ın.Federer maç sonrası röportajında "Şu an bildiğim tek şey bu sayının 13'te kalmayacağı" diyerek hedefini açıkladı.Sampras son Grand Slam'ini kazandığında 32 yaşındaydı, Federer ise 27 yaşında.Rekoru kırması için önünde bir engel yok gibi.

Çeyrek final maçları öncesi yarı finalde Safina-Williams eşleşmesi erken final olur, o turu geçen şampiyon olur demiştik öyle de oldu.Çeyrek finalde Venus'u eleyen Serena yarı finalde beklenmedik derecede kötü oynayan, çok fazla basit hata yapan Safina'yı zorlanmadan geçti.Jankoviç çeyrek ve yarı finalde sırasıyla Bammer ve Dementieva'yı geçerek kariyerinin ilk Grand Slam finaline çıktı.Finale de çok iyi başlamıştı Jankovic ama Serena kendi evinde kazanmayı fazlasıyla istiyordu.Sakatlıklardan da tamamen kurtulmuş olan Serena gücü yerinde olduğu zaman WTA'de yenemeyeceği rakip olmadığını gösterdi.Jankovic mükemmel savunma yapmasına rağmen Serena forehandine topu olduğu zaman Jankovic'in savunması da bir yerden sonra yetmedi ve iki set sonunda şampiyon Serena oldu.

Serena bu zaferle sürekli değişkenlik gösteren WTA sıralamasında da ilk sıraya yerleşti.Erkekler de ilk 3'te değişiklik yok.Turnuvaya 6. giren Murray turnuva sonunda 4. sırada.

Gisela "Gigi" Oeri

Gigi Oeri İsviçre'nin en zengin kadınlarından biri. Babadan gelenler haricinde Roche firmasının sahibi Oeri'lerin gelini olmasıda servetin kaynağı için oldukça geçerli açıklamalar. 1999 senesinden beri Basel kulüp yönetiminde olan bu bayan, Mayıs 2006'dan bu yana Basel'in hanımağası. Takım tarihinde ikinci kez Şampiyonlar Liginde oynamaya hak kazanmışken, sözüm ona delikanlı kulüp başkanlarına Gigi'nin elinin değmesi hiçte fena fikir değil.

Azerbaycan A Milli Takımı

Hayatı ortalama 15 sene gerimizden takip eden Azeriler , bu konuda bizi geçmişler.Galler deplasmanında takımını 10 kişi bırakan oyuncunun ismi Fabio Luis Ramim olunca araştırma gereği hissettim. Aşağıda resimleri bulunan oyuncular Azerbaycan A Milli Futbol Takımının devşirme oyuncuları.
Usim NDUKA (Nijerya )

Leanro QOMEŞ (Brezilya )


Fabio LUİS RAMİM ( Brezilya )


8 Eylül 2008 Pazartesi

İyiki doğdun Hocam

Milli takım oyuncuları ; hocalarının doğumgününü en pahalısından bir İsviçre saatiyle hatırlayınca , hafızamız bizi 11 sene geriye götürdü. Bir Kadıköy deplasmanı öncesinde kendi futbolcularını motive etmek isteyen hoca, oyuncularının doğumgününü Kadıköy'de kendisine hediye edecekleri galibiyetle kutlayacaklarını buyurmuştu. Maç 3-1 olduktan sonra, bütün stad hep bir ağızdan "İyiki doğdun Fatih" şarkılarıyla maçı doğumgünü partisine çevirince durumdan rahatsız olan ben bilmem beyim bilir Müfit Hoca tünelde tebriklere devam eden 3-5 taraftara hücum etmişti.
Bunlarda maçla ilgili ertesi günün Milliyet Gazetesi'nden bir kaç not;

Analiz

Fenerbahçe
RÜŞTÜ: Kaptan takımını İzmir'de olduğu gibi bu maçta da zafere taşıdı. İLKER: Hasta hasta oynadı. Tüm enerjisini sahaya koydu. UCHE: Göbekte geçilmez bir devdi. HÖGH: Bir tecrübe abidesiydi sanki. EROL: Fazla ofansif görünmedi, ancak çok kritik müdahaleler yaptı. SELAHATTİN: Genç oyuncu mükemmel bir defansif görev yaptı. KEMALETTİN: Orta sahanın en çalışkan ismiydi. Hem defansif hem de ofansif olarak başarılıydı. OKOCHA: Mükemmel bir gol attı. TAYFUN: İki haftalık sakatlıktan sonra iyi bir çıkışla maça başladı. BOLIC: Tam bir görev adamıydı. Hem adamını kovaladı, hem de atılan üç golde de pay sahibi oldu. SABIN ILIE: Yine kötü maçlarından birini oynadı. TANER: Üçüncü golden sonra defansif yönü kuvvetlendirmek için oyuna girdi. Hatasız oynadı. SAFFET SANCAKLI: Maça girişiyle oyunun kaderi değişti. ATİLLA: Son dakikada oyuna girdi.

Galatasaray
VOLKAN: Kaleci mi, kale direği mi belli değil. Kale direği ondan daha iyi görev yaptı. Yan toplarda boş, cepheden boş. Volkan sıfır çekti. FILIPESCU: Sağ kanadı kuruttu. En kötü maçını oynadı. BÜLENT: Bol hata yaptı, kötü oynadı, yenilen gollerde rolü vardı. FATİH: İlk golde hatalıydı, ama elinden geldiğince mücadele etti. TUGAY: Çok şık bir gol attı, ama çok top kaybetti. POPESCU: Ön liberoda kayıptı. Ne hücuma katılabildi, ne de savunmasına yardım etti. ERGÜN: En kötü maçını oynadı. Hatayla yoğruldu, her topu kaptırdı. ILIE: Takımın en çalışkan adamıydı, ama yalnız kaldı. HAKAN: Mutlak üç gol kaçırdı. HAGI: O da kötüler arasındaydı. Sinirliydi, seyirciyi duymamazlıktan gelemedi. K.HAKAN: Sonuçsuz bir çaba içindeydi, vasatı hiç aşamadı. SUAT: İyi mücadele etti, bir topu da direkten döndü. ARİF: Kafasını kaldırmadan oynadı, cankurtaran olamadı. OSMAN: K.Hakan'ı fazla aratmadı.

Galatasaray'ın golcüsü Hakan Şükür ise maç sonrası yaptığı açıklamada, "Bu stat bizi sevmiyor. Ne yaparsak olmuyor. 1 - 1'den sonra maçı alırdık ama verdik" diye konuştu.

Raymond Domenech

Avusturya, 2008 için yaptığı hazırlık maçında Hollanda karşısında 35 dk' da 3-0 öne geçmiş ancak maçı 4-3 yitirerek "3 avans 4'te biter" klişesinin mağdur hanesine ismini yazdırmıştı. Hafızam beni yanıltmıyorsa bu maçta kaydettikleri 3 golüde duran top organizasyonlarından atan Avusturya, geçtiğiniz gün Dünya Kupası eleme grubunda Fransa'yı 3-1 mağlup ederken biri penaltıdan olmak üzere 3 duran top golü daha kaydetti.
Bu tespitten sonra yazının başlığını ve haberin resmini işgal eden bir diğer mağlup Domenech'e gelelim. Fransız basını Sırbistan maçında galip gelemediği takdirde Domenech'in görevinden alınacağını yazıp çiziyor. Philippe Mexes ise penaltı pozisyonunda rakibini yaka paça indirdiğinden olsa gerek hatanın hocalarından çok kendilerinde olduğunu söylüyor. Bakalım horozların yeni hocası kim olacak Sırbistan maçının ardından.

Bilic

Semih Şentürk ikinci uzatma bölümünün uzatmalarının son saniyesinde o golü attığı vakit, Slaven Bilic ' in hem bedeni hem ruhu tepe taklak olmuştu. Bu günlerde ruh halinde tekrarlanan dalgalanmalar olduğu aşikar ancak bu sefer sebebi Semih'in attığı gol misali sportif bir olgu değil.
Hırvatistan milli takımının hocası Bilic, Çarşamba günü elemelerin 2. maçında gruptaki en önemli rakibi İngiltere'yi ağırlayacak. Bu önemli maçın arifesinde ; Bilic net bir ifadeyle teklifi reddetmesine karşın , Premier Lig ekiplerinden West Ham United Bilic konusundaki ısrarını sürdürüyor , İngiliz basınıda yangına körükle gitmeye devam ediyor.
Ne kadar tanıdık bir hikaye bizim için...

7 Eylül 2008 Pazar

4-3-3 mortal

Zeman Kızıl Yıldız' a imza attıktan sonra 4-3-3 immorta l başlıklı bir yazı yazmıştık. 90 günü tamalıyamadan görevine son verilmiş hocanın. Sırp Liginin ilk 3 haftasında henüz golle tanışamayan, 1 puanla 12 takımlı ligin son basamağında olan vede UEFA ön elemesinde Rum fırtınasından nasibini alan (APOEL Nicosia'ya elendiler) bir takımın hocası için pekte ilginç olmayan bir son.

Seri A Recoba'dan kurtuldu

Hiç bitmeyecek sandığım sözleşme sonunda bitmiş. 11 senelik Seri A macerası yaş 32'ye dayanmışken sonlandı Alvaro Recoba için. En büyük başarısı 98 de kazandığı UEFA kupası olan Recoba geçtiğimiz sezonu Torino'da kiralık geçirmişti.


Bir başka kiralık sezonunu 1999'da Venezia' da geçiren solak oyuncu belkide İtalya kariyerindeki en başarılı sezonunu geçirmişti.


Panionios ile 2 senelik anlaşma imzalayan oyuncu, Katar veya Özbekistan'a gitmeye kalkmazsa 35'inden sonra muhtemel son sözleşmesini komşuda tamamlıyacak.