27 Eylül 2008 Cumartesi

GF 38

Futboldan soğumuştuk hesapta ama pek olası değil malumunuz. Marcolu Betis Real Madrid'e kendi sahasında son dakikada yediği golle 2-1 mağlup olduktan sonra Kanal a'daki Psg maçına gözüm takıldı. Psg'nin rakibinin ismi İETT otobüs hattı gibi olunca neyin nesiymiş bakma gereği hissettim.
Grenoble Foot 38 bu sezon Ligue 1'e yükselmiş. 2004 senesinde telekominakasyon ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren Japon Index Holding tarafından satın alınan takıma öncelikle yukardaki 20bin kişilik Stade des Alpes inşa edilmiş.

Bu sezon Fransız 1. Ligine yükselen kulübün başkanıda Kazutoshi Watanabe adında bir Japon. Psg maçı hariç oynadığı 6 maçta 10 puan toplayan GF 38 lige iyi bir başlangıç yapmış durumda.

PSG 0 - 1 GF 38

...İşte Maç

Başlık Ercan Taner'den ödünç. Şu meşhur 4-3 lük kupa maçında Rıdvan ortalayıp Hasan Vezir voleyi yapıştırınca Ercan Taner - bildiğim kadarıyla tv'da ilk canlı maç anlatımı - "...Galatasaray 3 Fenerbahçe 3 , işte maç..." demişti.
Bundesliga maçlarını oturdum izledim , hemde ucundan köşesinden yetiştiğim Cenk Koray'lı Tele Pazar yıllarındaki gibi. Gol olduğu vakit bir maçta kameraların o stada çevrildiği bu multi yayından ziyadesiyle memnun kaldım ancak 6 maçı dönüşümlü izlerken son 10 dk dayanamayıp Werder - Hoffenheim maçına sabitlendim.
Mesut Özil'in ilk ve son golü attığı , Ramazan Özcan'ın tam 5 gol yediği maçın skoru Werder Bremen 5 - 4 TSG 1899 Hoffenheim. İlk yarısı 4-2 biten , ikinci yarı Mertesacker'in atılması ve penaltı sonucunda 62'de 4-3 , 71'de 4-4 olan muhteşem maçı 10 kişi kalmasına karşın Bremen Mesut'la bulduğu golle 5-4 kazandı.
Diğer 5 maçın sonuçları ;

HSV - Monchengladbach 1 : 0
Dortmund - Stuttgart 3: 0
Hannover -Fc Bayern 1:0
Hertha Berlin - Energie Cottbus 0:1
Bochum - Bayern Leverkusen 2:3

El Derbi

Guardiola'nın teknik adam olarak ilk Katalan derbisi bu akşam. Gönlümüz Tamudo ile birlikte. Metallica Weekend'i tavsiye ettik bir önceki postta ancak hala futbol diyenler için haftasonu derbi programı.

C.tesi
Everton - Liverpool 14:45 ( Spormax) 0-2
Espanyol - Barcelona 23:00 ( NtvSpor) 1-2
Pazar
Ac Milan - İnter Milan 21:30 ( Ntv ) 1-0

5.Hafta

Çoğu Fenerli , birçoğu maçtan önce Alex oynayamayacak haberlerine üzülmüş insanların yaşadığı şehrin takımına yenildi Fenerbahçe hemde 2. yarısında ezile ezile. Son senelerde bir futbol maçını 2 takımdan 1 tanesinin bu kadar çok hak ettiği başka maç hatırlamıyorum. Sezer sol ayağının dışıyla gelişine vurduğu vakit 2 elimi havaya kaldırıp gol diye bağırdım ben oynadığı futbolun hakkını alan takım için.
Fenerbahçe'de işler sarpa sarıyor. Eksikler değil bahane , eldeki kadronun en olasısı sahaya sürülse bile - emre yerine uğur boral oynamalıydı diye düşündüm ben kadroyu görünce ancak ikinci yarı mağlup olan takımın sol açığı uğurdu- sahada oynana futbol ve sonuç değişmiyor. İki stoperin arkasına değil , ortasına atılan toplarla pozisyona girdi maç boyunca Sivas. Beklerin arkasına adam kaçırmasını nispeten anlıyabiliyorum , hücuma çıkıp geri dönemedikleri için ancak çakılı oynayan iki stoper ve önlerinde yine mevkilerini terketmeyen iki çapaya rağmen savunmanın göbeğinden nasıl bir takım rakibe bu kadar pozisyon verebilir...?
Alex dibine girebilseydi maç orda biterdi , rakip ilk 20 dk da 2-0'ı bulup maçı ilk yarı koparabilirdi , Kazım atılsa Haytettin'e müdahalesinin ardından maçın seyri değişik olabilirdi... Sivas maçı sonuna kadar haketti ancak bunca göz ardı edilemez gerçek dahi beraberlik golünde Mehmet Yıldız'ın pozisyonun 5 metre ofsayt olduğunu değiştirmez.

Bu haftasonu aceto ustanın haftasonu futbol yardımı yerine Mtv'de Metallica Weekend alternatifini tavsiye ediyorum futboldan soğuyanlara.

25 Eylül 2008 Perşembe

Pascal Feindouno Vs. İbrahim Yattara

Yattara'nın futbol yetenekleri konusunda cümle alem hem fikirde olsa ben hoca olsam takımında görmek istemeyeceğin stildeki topçu kim deseler Yattara'yı örnek gösterirdim. İşte o Yattara için son birkaç gündür Katar takımı Al Sadd'ın teklifinden bahsediliyor. Lazio'da bacak kadar boyuyla muhteşem işler yapan Zarate'ninde bonservisine sahip olan kulüp , sakat Tenorio ve cezalı Emerson'un boşluğunu doldurmak için Yattara'yı kadrosuna katmaya çalışıp istedikleri yanıtı alamayınca başka bir Gine'li Pascal Feindouno'yu Katar'a getirdiler.
Al-Sadd 23 Eylül'de transferle ilgili duyuruyu resmi sitesinde yapmış , 10 numaralı formayı eline tutuşturup imza atar gibi yaparken objektiflerede bakmışlar. Fransız ekibi Saint-Etienne ise böyle bir anlaşma olmadığını ve Feindouno ile Nivaldo'nun ( Nivaldo nasıl dahil oldu habere anlamadım) 24 saat içinde kulüplerine geri dönmelerine dair 24 Eylül'de cevaben bir açıklama yayınlamış.
Bosman , Webster derken transfer işlerine akıl sır ermez oldu, ne güzel eskiden kaçırıp topçuyu mesainin bitmesine 5 dk kala ortaya çıkarmış iş bitirici yöneticilerimiz.



Mesut Bakkal

Geçen sezon kalede Volkan Babacan'ın oynadığı , Kezman'ın 4 gol attığı kupa maçında skorbordda görülen saçma sonuç ortaya çıkmıştı.
Bu sezon ise Mesut Bakkal Fenerbahçe - Gençlerbirliği maçı ardından Fenerbahçe'yi beğenmediğini ve pozisyon vermeden 3-0 mağlup olduklarını ( nasıl oluyorsa?) buyurduktan 3-4 gün sonra Alanyaspor'a yenilerek Fortis Türkiye kupasında gruplara dahil olamadan elendi. Maçtan sonra Alanyaspor'u beğendi mi acaba...
Türkiye Kupası 2. Kademe Sonuçları
Trabzonspor: 2 - Kardemir Karabükspor: 0
Ankaragücü: 5 - Giresunspor: 1
Eskişehirspor: 2 - Diyarbakırspor: 0
Malatyaspor: 1 - Hacettepe: 0
Çaykur Rizespor: 0 - Gaziantepspor: 2
Konyaspor: 1 - Güngören Belediyespor: 0
Bursaspor: 3 - Belediye Vanspor: 0
İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 1 - Tokatspor: 2
Manisaspor: 4 - Kocaelispor: 1
İstanbulspor 0-1 Ankaraspor
Alanyaspor 2-1 Gençlerbirliği
Beykozspor 0-1 Altay
İskenderun Çelikspor 1-5 Kayserispor

24 Eylül 2008 Çarşamba

10 - Mauro Matias ZARATE

Geç olsun güç olmasın deyimine uygun bir haber olacak ama hiç olmamasından iyidir.Kimilerine göre Messi'den iyi olduğu söylenen Zarate Avrupa'ya beklenirken; 35'ime doğru nede olsa Arap çöllerine gelirim diye düşündü sanırsam vede hazır genç ve sağlıklıyken kendini sağlama almak adına Katar'ın yolunu tuttu geçtiğimiz sene.Sezonun ilk yarısını Al Sadd'de geçirdikten sonra, seneyi Premier Ligde Birminhgham'da tamamlayan Zarate bu seferde Lazio'nun yolunu tutmuş.Al Sadd takımı verdiği bonservis bedelini (20 milyon $ sanırsam) sözleşme sonu olan 2012'ye dek kiralaya kiralaya çıkaracak sanırım Avrupa takımlarından.Premier Lig, Serie A derken darısı La Liga'nın başına... demişiz bundan 2 ay önce.
3 maçta 4 gol atan genç oyuncu yerini bulmuş sanki.

Essam Kamal Tawfik El-Hadary

Bizim Faruk Gürsoy'un (Richard Kingson) Wigan Athletic'e transfer olduğunu öğrenip de King Richard niyetine başladığım yazı (başlığını bile atmıştım) beni Mısır'ın efsanevi kalecisi El-Hadary'ye ulaştırdı. 12 senede 500 kereden fazla Al-Ahly forması giyen , defalarca Mısır ligi şampiyonluğunu kazanan , 3'er kez Afrika Şampiyonlar Ligi ve Afrika Süper Kupasına ulaşan; milli takım kariyerinde 3 kez Afrika Uluslar Kupasını kaldırıp bunlardan ikisinde turnuvanın en iyi kalecisi seçilen bu oyuncu için efsanevi nitelendirmesi abartılı olmasa gerek.
Bu kadar övdük sıra geldi yermeye...
Büyük katiller hep 3 isimli olur der Mel Gibson Komplo Teorisi adlı filimde. Üç isimli El-Hadary'nin katil olmasa da yüzünde bir at hırsızı edası mevcut. Kariyerinin sonuna doğru bu at hırsızlığı biraz su yüzüne çıkmış. Resime dikkatli bakanlar formadaki armanın bir Avrupa takımına, en azından bir Arap takımına ait olmadığını farketmişlerdir. Sezon başından beri İsviçre ekibi Fc Sion'un formasını giyen kalecinin transferi Mısır'da milli mesele olmuş. 2010'a kadar kulubüyle sözleşmesi devam eden oyuncu , ben gidiyorum demiş ve gitmiş. Sonra Mısır'a geri dönüp özür dileyip , ben ettim siz etmeyin demiş. Al-Ahly yönetimi 3 hafta ve toplam 250bin Mısır Poundu para cezası verince oyuncuya bir kez daha karar değiştirip İsviçre'nin yolunu tutmuş.
Fc Sion, Aziz Yıldırım'ın Senna transferi için uygulamayı düşünüp, kulübün ceza alma ihtimalini göz önünde bulundururak vazgeçtik dediği ve sanki bir sırmış muamelesi yaptığı transfer açığına dayandırarak gerçekleştirmiş kalecinin transferini. 2006 senesinde İskoç oyuncu Andy Webster'ın Hearts'dan sözleşmesi devam ederken Wigan Athletic'e transferiyle ortaya çıkan , bir kulüpte minimum 3 sene görev alan bir oyuncunun sözleşmesi devam ederken sözleşmesinin kalan yılları için alması gereken bedeli eski kulübüne ödediği takdirde uluslararası bir transfer gerçekleştirmesine olanak sağlayan hadise halen muallakta olmakla birlikte Mısır'lı kaleci ve İsviçre ekibi bunu örnek göstererek oyuncuya lisans almışlar.

Hearts formasıyla 5 senede 150 civarında maça çıkan Andy Webster , transferinin ardından son 2 senede 3 farklı takımda toplam 6 kere forma giyebilmiş. Essam Kamal Tawfik El-Hadary'nin kaderi benzer olmaz inşallah.

23 Eylül 2008 Salı

Maraton

Direklerin arkasından doğru açıyı bulma telaşı maçın önünede geçse , çatının altında yer bulamazsan sözüm ona kapalı tribünde sırılsıklamda olsan , ezeli rakip stada geldiği vakit izdahamdan iki ayağını birden yere basma ihtimalin ortadanda kalksa güzel günlerdi o günler.

Hukuksal Otorite

4 büyük takım kendi sahalarında 2'şer maç oynadı ve rakip takımlardan toplam 9 futbolcu eksildi. Sahanın mutlak hakimi olduklarını sonunda kavramış gibi gözüken hakemler, birazda abartarak uçana kaçana kart gösterir oldular.

Bu geçiş döneminde yapılacak olası hatalar-adil dağıldığı takdirde- makul karşılanmalı ve spor ahlakından yoksun futbolcuların mecburiyetten dahi olsa sahada kalmak adına hakem otoritesine karşı gelmemeleri sağlanmalıdır.
BEŞİKTAŞ
Beşiktaş-Konyaspor: 2-0
Kırmızı kart: Cihan (Konyaspor)
Beşiktaş - Gaziantepspor: 3-0
Kırmızı kart: Eduardo Pacheco (Gaziantep)
FENERBAHÇE
Fenerbahçe - İstanbul B.B.: 2-0
Kırmızı kartlar: Metin ve Serhat (İst. B.B.)
Fenerbahçe - Gençlerbirliği: 3-0
Kırmızı kart: El Saka (Gençlerbirliği)
GALATASARAY
Galatasaray - Denizlispor: 4-1
Kırmızı kart: Murat (Denizlispor)
Galatasaray - Antalyaspor: 1-1
Kırmızı kartlar: Yalçın ve Ömer (Antalyaspor)
TRABZONSPOR
Trabzonspor - Ankaraspor: 2-0
Kırmızı kart: Weeks (Ankaraspor)

4.Hafta

Bu resmin üzerine maç yorumuna gerek yok aslında ama altını boş bırakmayalım...
Fenerbahçe taraftarı -özellikle tribündekiler- Kazım'ın yadsınamaz yeteneklerine karşın bir türlü onu benimseyemedi. Anelka'dan görmeye alışık olduğumuz umurumda mı dünya tavrı taraftarın Kazım'a tepkili olmasının çıkış noktası.Yukardaki resim ise Kazım'ın ve Fenerbahçe takımının bunca baskıya karşı haykırışı.Maç 2-0 , raki 10 kişi , dakika 90 , golün sahibi vurdumduymaz Colin Kazım.

Fenerbahçe 3 - 0 Gençlerbirliği

22 Eylül 2008 Pazartesi

Bank Asya 1. Ligi

TFF'nun ilgili statüsüne göre Bank Asya 1. Liginde daha öncede uygulandığı üzere bir üst ligden düşen takımların sözleşmesi devam eden yabancı oyuncuların yanı sıra , kulüplerin 1987 ve daha sonra doğumlu 2 yeni yabancı oyuncu ile anlaşabilmelerine olanak sağlanmıştır.Ayrıca bu yabancı oyunculara ilaveten Azerbaycan, Kazakistan,Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan vatandaşı 2 oyuncuyu daha kulüpler kadrolarına dahil edebiliyorlar.

  • Adanaspor (2) Serges Flavier Mbilla ETAME (Kamerun) , Marc Kibong MBAMBA (Kamerun)
  • Altay (2) Jorge Emanuel MOLİNA (Arjantin) , Tiago Querioz BEZERRA (Brezilya)
  • Boluspor (1) Ilgar GURBANOV ( Azerbaycan)
  • Çaykur Rizespor (1*) Elionar Nascimento RIBEIRO (Brezilya)
  • Diyarbakırspor
  • Gaziantep B.Ş.Bld.Spor (2) Jonatha Alves Da SILVA (Brezilya) , Thiago Lima LEAL (Brezilya)
  • Giresunspor (1+1) Ibrahima Sory CISSE (Fransa) , Anton ZEMLIANUKHIN (Kırgızistan)
  • Güngören Belediyespor
  • Kardemir D.Ç. Karabükspor
  • Karşıyaka (1) Fallou Seni CAMARA (Fransa)
  • Kartalspor (2) Abdoluaye DIAKHATE (Senegal) , Christian Akande KOTCHONI (Benin)
  • Kasımpaşa (3*) Andre Francisco MORITZ (Brezilya) , Jens Berthel ASKOU (Danimarka) , Joseph Desire MAWAYE (Kamerun)
  • Kayseri Erciyesspor (1+2) Ali Aliyev (Kazakistan) , Emmanuel Njock MANGOUNG (Kamerun), Severin Brice BİKOKO (Kamerun)
  • Malatyaspor
  • Manisaspor (3*) Oumar KALABANE (Gine) , Rafet Marques MARIANO (Brezilya) , S.Sebastien BORNICONI (Fransa)
  • Orduspor (2) Bruno Ferreria Mombra ROSA (Brezilya) , Jerry AKAMINKO (Gana)
  • Sakaryaspor (1*) Luis Enrique Martinez RODRIGUEZ (Kolombiya)
  • Samsunspor

Yukardaki listede kedi kaleci Martinez dahil toplam 8 futbolcu sözleşmeleri devam ettiği için bu ligde oynarken, yeni gelenlerle birlikte toplam 25 yabancı uyruklu futbolcu eski ikinci yeni 1. ligimizde top koşturmakta.

Not: 18'de sadece 2 yabancı futbolcu bulunabiliyor.

Not 2: O yabancı futbolculardan birisi olan Kırgız Anton ZEMLIANUKHIN'in akrobatik taç atışını aşağıdaki linkden izleyebilirsiniz.

http://www.alkislarlayasiyorum.com/?sayfa=356a192b7913b04c54574d18c28d46e6395428ab&icerikno=d672cba6873194e0f31a63b645ad5a840c5fbbb3bbb3

Alex de Souza ( FIFA.com )

Fifa.com Alex de Souza ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajın tam metni aşağıdaki linkte ;
http://www.fifa.com/worldfootball/news/newsid=886954.html#alex+talks+tactics+ambition
benim içinden seçtiklerim ise şu şekilde...

FIFA.com: Juan Roman Riquelme ve senden başka klasik 10 numara diye adlandırılan oyuncu kalmadığına dair genel bir kanı var. Sen katılıyor musun bu görüşe?
Alex: Ben ve Riquelme dışında bir veya iki oyuncu daha sayabiliriz. Modern futbolun çizdiği yeni yol bu tarz yetenekler için yeterli boş alanı bırakmıyor fakat yetenekli oyuncular stillerini modern futbola adapte ederek başarılı olabilirler.

FIFA.com: Oyun kurucuların bu kadar azalmasında hangi taktiksel değişiklikler sebep oldu?
Alex: Birçok faktör var. Futbolun daha çok fizik gücü üzerine kurulması dolayısıyla alanların daralması gibi, bunun yanısıra çok kısa zaman önce önlerinde kanat oyuncuları olsa bile hücuma çıkan bekler varken, günümüzde 4 defans oyuncusu mevkilerininden hiç ayrılmadan sadece savunma yapıyorlar. Bunun asıl sorumlusu takımı yöneten teknik direktörler. Onların oyuna bakış açıları değişti.

FIFA.com: Geçtiğimiz yıllarda Scolari ve Luxemburgo gibi önde gelen iki Brezilyalı hocayla çalıştın. Oyuna bakışlarında farklılıklar var mı?
Alex: Tamamen farklı. İkisiylede 4'er yıl çalıştım. Luxemburgo'nun yaklaşımıyla kendimi daha çok tanımlayabilirim. O, bizim Brezilya'da gördüğümüz futbola yakın bir bakış açısına sahipken Scolari Avrupa'lı gibi görüyor işleri.

FIFA.com: Bazı insanlar senin daha yüksek profilli bir Avrupa liginde oynaman halinde işlerin daha farklı olabileceğine inanıyor. Senin fikrin nedir?
Alex: Büyük Avrupa liglerinin Türkiye liginden daha popüler olduğuna şüphe yok. 2003'de Cruzeiro'daki seviyemi ( 2003 senesinde Brezilya'da yılın en iyi oyuncusu seçilmişti.) korumayı başarmama karşın birçok insanın bundan haberleri yok. Brezilya milli takımı için ise bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Cruzeiro'da çok iyi oynadığım dönemlerde Carlos Alberto Parreira başka oyunculara forma verirken ben yeterli forma şansı bulamıyordum.

FIFA.com: Futbolu seven bir ülkeden gelmene karşın Türk taraftarlarının tutkusu seni azda olsa şaşırttı mı?
Alex: Fazlasıyla. Benim tahminlerimin çok üzerindeydi. Brezilyalılar futbollarını severler ancak Türkler için futbol herşeyden daha önemli. Brezilya'da yada oynadığım başka bir ülkede olduğundan çok daha önemli. Türk insanın futbol hakkında hissettiklerini anlayabilmek için Türk olmanız gerekir.

Clarence Seedorf

Milan Lazio'yu Seedorf'un ilk golü kaydettiği maçta 4-1 mağlup etti.
Basketbolda kenardan top çıkarırken rakibe çarptırarak kendine pozisyon hazırlayan oyuncular gördüm ancak , bir futbol maçında -yanılmıyorsam- ilk kez rakibin bilinçli olarak duvar niyetine kullanıldığına şahit oldum.

Top Peşindeki Deliler

Fransa 78 - 80 Türkiye

Koskoca Fransa'da bulabildikleri Türk bayrağı bu. Basketbol Federasyonu resmi sitesinde maçla ilgili haberde yukardaki resmide kullanmış. Ne kendi haberinde, nede maçla ilgili diğer haberlerde bayrakla ilgili bir tepkiye rastlamadım. Biz yeterli hassasiyeti göstermedikten sonra Fransız'a kabahat bulmamak lazım.

21 Eylül 2008 Pazar

Alex De Sozua

Kız çocuklar için daha hayırlı olur derler doğrudurda ama Allah bu adama bir erkek evlat nasip etsin ki , bizim de 50'li yaşlarda tribünde onun oğlunu izleme ihtimalimiz olsun.