22 Eylül 2008 Pazartesi

Alex de Souza ( FIFA.com )

Fifa.com Alex de Souza ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajın tam metni aşağıdaki linkte ;
http://www.fifa.com/worldfootball/news/newsid=886954.html#alex+talks+tactics+ambition
benim içinden seçtiklerim ise şu şekilde...

FIFA.com: Juan Roman Riquelme ve senden başka klasik 10 numara diye adlandırılan oyuncu kalmadığına dair genel bir kanı var. Sen katılıyor musun bu görüşe?
Alex: Ben ve Riquelme dışında bir veya iki oyuncu daha sayabiliriz. Modern futbolun çizdiği yeni yol bu tarz yetenekler için yeterli boş alanı bırakmıyor fakat yetenekli oyuncular stillerini modern futbola adapte ederek başarılı olabilirler.

FIFA.com: Oyun kurucuların bu kadar azalmasında hangi taktiksel değişiklikler sebep oldu?
Alex: Birçok faktör var. Futbolun daha çok fizik gücü üzerine kurulması dolayısıyla alanların daralması gibi, bunun yanısıra çok kısa zaman önce önlerinde kanat oyuncuları olsa bile hücuma çıkan bekler varken, günümüzde 4 defans oyuncusu mevkilerininden hiç ayrılmadan sadece savunma yapıyorlar. Bunun asıl sorumlusu takımı yöneten teknik direktörler. Onların oyuna bakış açıları değişti.

FIFA.com: Geçtiğimiz yıllarda Scolari ve Luxemburgo gibi önde gelen iki Brezilyalı hocayla çalıştın. Oyuna bakışlarında farklılıklar var mı?
Alex: Tamamen farklı. İkisiylede 4'er yıl çalıştım. Luxemburgo'nun yaklaşımıyla kendimi daha çok tanımlayabilirim. O, bizim Brezilya'da gördüğümüz futbola yakın bir bakış açısına sahipken Scolari Avrupa'lı gibi görüyor işleri.

FIFA.com: Bazı insanlar senin daha yüksek profilli bir Avrupa liginde oynaman halinde işlerin daha farklı olabileceğine inanıyor. Senin fikrin nedir?
Alex: Büyük Avrupa liglerinin Türkiye liginden daha popüler olduğuna şüphe yok. 2003'de Cruzeiro'daki seviyemi ( 2003 senesinde Brezilya'da yılın en iyi oyuncusu seçilmişti.) korumayı başarmama karşın birçok insanın bundan haberleri yok. Brezilya milli takımı için ise bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Cruzeiro'da çok iyi oynadığım dönemlerde Carlos Alberto Parreira başka oyunculara forma verirken ben yeterli forma şansı bulamıyordum.

FIFA.com: Futbolu seven bir ülkeden gelmene karşın Türk taraftarlarının tutkusu seni azda olsa şaşırttı mı?
Alex: Fazlasıyla. Benim tahminlerimin çok üzerindeydi. Brezilyalılar futbollarını severler ancak Türkler için futbol herşeyden daha önemli. Brezilya'da yada oynadığım başka bir ülkede olduğundan çok daha önemli. Türk insanın futbol hakkında hissettiklerini anlayabilmek için Türk olmanız gerekir.

Hiç yorum yok: