14 Temmuz 2011 Perşembe

Tek yol devrim...

Malum şike soruşturması, neredeyse üçüncü haftasına girmek üzere ve gelişen olayları izledikçe, Çavuşesku Romanya’sında yaşadığını sanıyor insan. Bugün yaşananların ardından iyiden iyiye inanmaya başladım bu mizansene.  “Kupa bizim lig sizin” cümlesini mutat Paper Moon geleneği haline getiren Başkan, bugün ise erdem sıfatını üzerine geçirip oyuncularının emeğiyle kazanılan kupayı aklanana dek federasyona iade etmeye karar vermiş.

Bu saçmalığı da görünce, nicedir aklımda olan şu kupa hikayesini anlatmanın vakti geldi. İletişim Yayınları’nın futbol kitapları serisine dahil olan Futbol ve Kültürü adlı derlemeyi (Roman Horak/Wolfgang Reiter/Tanıl Bora) okurken hayretler içinde kaldığım ve demir perdenin ardında kalınmasına bağladığım olayları anlatan makale Andras Bodor’a ait…

“1988 kupa finali etrafında dönen skandal dizisi dillere destandır. O zamanki Futbol Federasyonu Başkanı Mircea Angelescu naklediyor: “89. dakikada, durum 1-1 iken, Balint topu Dinamo ağlarına gönderdi. Ama, yan hakemin bayrağını gören orta hakem, Dinamo lehine ofsayt verdi. Steaua’lı oyuncular kararı protesto ederek hakemi tartakladılar (Hagi’nin tedrisatını nerde aldığı çok belli- y.n ) ve şeref tribünündeki Valentin Çavuşesku’nun  bir işaretiyle sahayı terk ettiler. Hakem, kuralların öngördüğünden daha da fazla bekledi, sonra maçı tatil ederek olayı rapor etti. Böyle bir olay karşısında, dünyanın her sahasında uygulanan,  tek bir somut karar vardır: Sahayı terk eden takım 3-0 mağlup sayılır, oyuncular sportmenliğe aykırı davranışlarından ötürü cezalandırılırlar. Ne var ki ertesi gün Spor Konseyi Başkanı(Korgeneral), Yüksek Hakem Kurulu  Başkanı ve benim(Futbol Federasyonu Başkanı) katıldığım bir ‘Komisyon’ toplandı. Ben, böyle bir durumda kuralların neyi öngördüğünü anlattım. Ertesi gün gazetelerde, Steaua’nın 2-1 galibiyetini ilan eden bir bildiri yayımlandı.

Böylece kupa Steaua’nın oldu. Buna karşılık,  Dinamo’nun kaptanı Ion Andone, Valentin Çavuşesku’yu adaletsiz tavrı sebebiyle açık bir şekilde protesto ettiği için, bir yıl tart aldı. Devrimden sonra, Steaua yönetimi, haksız bir biçimde ele geçirilen kupayı Dinamo’ya iade etme kararı alacaktı.”

Tez zamanda hem siyasi hem de futbol devriminin gerçekleşmesi dileğiyle, darısı güzel ülkemin başına.