22 Ağustos 2011 Pazartesi

El Clasi-co

Marcelo'nun attığı o tekme futbol rüyamın da sonu oldu. (bkn: Bir önceki postun sonu.) 
O ana dek çekik gözlü Barça taraftarlarının tribünde oturmalarını sorgulamayan zihnim; "Ne işi var bu Japonların orada?" demeye başladı. Mareşal Franco'nun takımı ile Katalan halkının gururunun mücadelesinin tanıkları Japon futbol turistleri mi olmalıydı...
Sadık bir futbol müşterisi olan bendeniz, henüz o stadın yolunu bulamamışken hem de!
Camp Nou sezonluk bilet fiyatları (2011-12)
Bu haset kıvılcımı ile ortaya çıkan "el clasi-co" izleme sevdam, evrilip Avrupa Birliği vatandaşı bir Espanyol olduğum fantazisine dönüşünce araştırma yapmak elzem oldu. Barcelona'yı bir sezon boyunca tribünde izlemenin maliyeti 92 €'dan başlarken, ödeyeceğiniz azami miktar ise 764 €. Dürbüne ihtiyacınız olacağı aşikar ancak 19 lig maçı ve olası Kral Kupası maçlarında Barça'yı tribünde izlemek için ödenecek 92 €, olacak iş değil.
Barnebau sezonluk bilet fiyatları (2011-12)
Gelelim geçtiğimiz asrın en büyük takımı -Ben demiyorum, FIFA seçmiş.- Real Madrid'e. İki farklı paket halinde satılıyor sezonluk biletleri. Sadece lig maçları bana kâfi derseniz, asgari 213 € azami ise 1757 € ödüyorsunuz. Yok eğer şampiyonlar ligi olmadan olmaz diye diretirseniz, 309 € ile 2277 € arasında değişen fiyatların müşterisi olmanız gerekmekte. 
Şükrü Saraçoğlu sezonluk bilet fiyatları (2011-12)
Şimdi sıra biricik aşkımız Fenerbahçe'de. Alex'e sesinizi duyurabilme ihtimalinin bedeli, 750 TL ile 7450 TL arasında değişmekte. Avrupa Birliği hesabıyla, 291 € ile 2899 €'ya denk geliyor bahsi geçen meblağlar. Real Madrid'den eksiğimiz yok fazlamız var.
Fenerbahçe Stadı sezonluk bilet fiyatları (1993-94 sezonu)
Hafızam beni yanıltmıyor ise, Fenerbahçe tribünleri için satılan ilk sezonluk biletler 1993-94 sezonu içindi. Sadece eski numaralı için satılan sezonluk biletlerin fiyatları, yine eski parayla 2.5000.000 TL ile 10.000.000 TL arasında değişmekte imiş. -Milliyet arşivini oluşturan canlara sağlık- Merkez Bankası verilerine göre 1993 senesinde dolar kuru ortalama 12.000 TL mertebesinde. Biraz aritmetik ve oran orantı kullanarak günümüz kuruna çevirince, asgari 145 € ile azami 580 € arasında değişen bir fiyat listesi oluşuyor.

Başka bir deyişle; Uche'nin çubuklu forma içinde attığı ilk gole tanıklık etmek ve gol sevincini hemen arkanızda bulunanan Şeref Tribünü ile paylaşmanın bedeli 1.500 TL bile değil.

Daha başka bir deyişle; 1993-94 sezonu Fenerbahçe'sini izlemek ile 2011-12 Barcelona'sını izlemek arasında -üç aşağı beş yukarı- fark yok.

2 yorum:

zafer dedi ki...

Benim anlamadigim bu yazinin arka planindaki dusunce;
`benim fenerbahcem`im oynadi futbolun seyir zevki dunyanin en iyi takimlariyla ayni seviyededir` dusuncesi mi?
yoksa
`Turk futbolunda ki arz talep dengesinin getirisi olarak seyir zevki cok yuksek olmasa da fahis fiyatlar talep ediliyor` serzenisi mi?

Okechukwu dedi ki...

İlki değil elbette, Barcelona ile kendini karşılaştıran takım çarpılır şu sıralar.)
İkincisi için ise, her ne kadar barcelona ve real madrid gibi takımların stad kapasiteleri 100 bin civarında olduğu için fiyatlarını nispeten daha düşük tutabilseler de takım kaliteleri ve avrupadaki seviyeleri göz önüne alındığında çok para veriyoruz çok.