3 Haziran 2009 Çarşamba

Roland Garros 2009

Turnuva başlayalı 10 gün oldu ama anca fırsatımız olduğundan ilk postu bugün girebiliyoruz.Roland Garros tarihinin en ilginç turnuvalarından biri yaşanıyor bu sene.Hem bayanlarda hem erkeklerde ilk turdan itibaren sürekli sürprizler gerçekleşiyor.Turnuva öncesi Madrid'de Federer Nadal'ı toprak kortta yenmişti, Djokoviç çok formdaydı, Nadal'da ise Australia'dan beri bir düşüş vardı.Herkes Federer'in bu sefer finalde Nadal'a karşı gelebileceğini düşünüyordu ama final yolunda tablonun alt tarafında Federer'in yarı finaldeki olası rakibi Djokoviç'ti.
İlk turda seribaşı olarak sadece James Blake elendi.2. turda bir sürpriz gerçekleşmedi ama 3. turda çok büyük bir sürpriz gerçekleşti ve Djokoviç Kohlschreiber'e 3-0'la elendi.Kohlschreiber'a Amerika Açık'ta da dikkat çekmiştik.Gününde olursa yenemeyeceği rakibi yok.3. turda Novak ile başlayan sürprizler 4. turda daha da büyüyerek devam etti.Belki de senenin en büyük sürprizi gerçekleşti ve Nadal toprakta, 4 senedir üst üste kazandığı Fransa'da, ATP'de yenilmeyi isteyeceği en son isim olan Söderling'e hiçbir varlık gösteremeden 3-1 mağlup oldu.Nadal'ı son yıllarda bu kadar çaresiz kimse görmemişti üstelikte toprakta.
Söderling maçın başından sonuna kadar sürekli atak oynadı, devamlı derin toplar yolladı.Nadal'ın her zaman herkesi şaşırtan mükemmel passing shotlarına hep cevabı vardı.Nadal'ı sürklase ederek turnuvanın dışına itti.Yine 4. turda Australia'nın yıldızı Verdasco'da Davydenko karşısında hiçbir varlık gösteremeden 3 sette turnuvaya veda etti.Nadal'dan bir gün sonra Federer 4. turun seribaşı olmayan tek raketi Haas ile karşılaştı.Nadal'ın da elenmesiyle Federer'in şampiyonluğunu ilan etmişti herkes ama Federer de ölüp ölüp dirildi.Haas ilk 2 seti kazandı 3. sette de servis kırma puanı elde etmişken kıramadığı servis maçın dönüm noktası oldu.Federer seti alıp durumu 2-1'e getirdikten sonra kendine güveni yerine geldi ve diğer setleri 6-0, 6-2 alarak çeyrek finale yükseldi.
5 numaralı seribaşı Juan Martin del Potro 4. tura kadar çok rahat bir şekilde geldi.4. turda rakibi Tsonga karşısında zorlanması bekleniyordu ama Tsonga'nın ev sahibi avantajına rağmen maç boyun rakibine oyunun insiyatifini hiç vermeyerek çeyrek finale de rahat çıktı.Sessiz ve derinden ilerliyor Del Potro.
Çeyrek finaldeki ilk 2 maç dün oynandı.Söderlin fırtınası Davydenko karşısında da aynen devam etti.Maçı sadece 5 oyun kaybederek 3-0 ile geçti.Şu an turnuvanın tartışmasız yıldızı.Roland Garros öncesi 3 numarayı Djokoviç'ten alan Murray ilk Grand Slam'i için çok hırslıydı ama çeyrek finalde çok iyi bir toprak oyuncusu Gonzalez karşısında O da pek bir varlık gösteremedi ve 3-1 ile elendi.Roland Garros'ta yarı final gören ilk Şili'li Gonzalez.Diğer iki yarı final maçı bugün oynanacak.

Juan Martin del Potro - Tommy Robredo
Gael Monfils - Roger Federer

Bayanlarda sürprizler ilk günden başladı.16 numaralı seribaşı ev sahibi Mauresmo Alman Groenefeld'e elendi.Mauresmo'nun elenmesi kağıt üstünde sürpriz olarak gözükse de artık alışılmış birşey.2. turda 15 numaralı seribaşı Zheng ve sakatlık yüzünden maçı bırakmak zorunda kalan Dokiç elendi ama 2. turun en önemli olayı 9 ay sonra sakatlıktan dönen ve turnuvaya katılan Maria Sharapova'nın ilk zorlu maçını kazanmasıydı.11 numaralı seribaşı Nadia Petrova karşısında 3 set sonunda kazandı Sharapova.Omzundaki sakatlık yüzünden oyunun belli bölümlerinde kopmasına rağmen Masha çeyrek finale kadar yükseldi.Çeyrek finale kadar olan 4 maçını da 3 set sonunda kazandı.Kimse bu kadar ilerlemesini bile beklemiyordu ama 9 ay aradan sonra etkileyici bir dönüş oldu.
Turnuva öncesi Safina'nın 1 numaraya yükselmesi sonucu Williams Grand Slam kazanamayanların 1 numaraya yükselmesini eleştirmişti.Safina bundan dolayı çok hırslanmış gözüküyor.Yarı finale kadar sadece 1 set kaybetti.Yarı finalde set kaybettiği Azarenka maçına kadar ki 4 maçında ise verdiği oyun sayısı 5. Şu anki oyunuyla turnuvanın en büyük favorisi.
Bayanlarda ki en büyük sürpriz ise son şampiyon Ivanoviç'in 4. turda elenmesi oldu.4. tura kadar set kaybetmese de oyunu iyi değildi ve Azarenka karşısında 2-0 ile elendi.Çeyrek finale çıkan isimler arasındaki en büyük sürpriz ise seribaşı olmayan Romanya'lı Sorana Cirstea. Çeyrek finale kadar 3 tane önemli seribaşını eledi.21 numaralı ev sahibi Cornet, 10 numara Wozniacki ve 5 numara Jankoviç. Çeyrek finalde rakibi yine bir sürpriz 30 numaralı Strosur.Cirstea seyirciyi de arkasına almış durumda yarı finale çıkması bu andan itibaren sürpriz olmaz.
Bayanlarda kalan iki çeyrek final karşılaşması

Sorana Cirstea - Samantha Strosur
Svetlana Kuznetsova - Serena Williams

4 yorum:

Okechukwu dedi ki...

izlemiş kadar oldum turnuvı,ellerine sağlık.)

Puskas dedi ki...

Sağolasın amacımız o zaten :P

HAYAT dedi ki...

inanılmaz maçlar seyrettim.her vuruşlarında benimde yüreğim ağzıma geldi.bir nadalcı olarak erken elenmesine üzüldüm geçen yıl ki müthiş performansını ve o kazandığı anı görmek beni çok etilemişti.
dünkü federer ve gonzalesin yarı final maçı çok heycanlıydı federer 3.uncu setten sonra kendini topladı.inanılmaz hatalar yaptı kazanmasını bildi gözlemlediğim kadarıyla federer rakibinin yorulmasından fayda bilerek iyi ataklar yaptı bu heralde 5 final oynaması olucak umarım bunu artık kazanır tek hedefi bu olması gerek.
bayanlarda da safinanın kazanması dileğim:)

turnuvaları izlerken hep neden bir TÜRK yok diye hep hayıflanıyorum.

Puskas dedi ki...

Söderling ve Federer.İnanılmaz maçların hepsinde bu iki oyuncu vardı finali gerçekten hakketiler.Federer'in 4. finali olacak Roland Garros'ta.
Ben Federer taraftarıyım Nadal'ın elenmesi hem iyi hem kötü oldu.Nadal'ı yenerek kazanmak güzel olabilirdi :)
Safina ve Federer benim favorilerim bakalım.
Türk olmaması şu an için pek hayıflanacak bir durum değil ama Grand Slamleri adam gibi izlemeye bile şunun şurasında 5 - 6 senedir başladık.İlgi daha yeni yeni artıyor tenise Türkiyede.Tenis diyince akla Hülya Avşar gelen bir ülkeydik sonuçta :)