3 Eylül 2008 Çarşamba

2.Hafta

FENERBAHÇE-B.BELEDİYE (Süleyman ABAY)

Müsabaka içindeki faul ve kart uygulamalarında takım ayrımı yaptı. Otoritesini sağlayamadı. Verdiği her karara 2 takım oyuncuları da itiraz etti. Bariz gol şansını engellemeden gösterdiği kırmızı kart doğruydu. Bu pozisyonda, MHK talimatları gereği kendisine kart göstermesi gerektiğini işaretle uyarıda bulunan Güiza’ya sarı kart göstermedi. Alex’in, ani atağa kalkan Kerim’e yaptığı faul ile aynı dakika içinde üst üste iki faul yapan Moldonado’ya da sarı kart göstermeliydi. Ceza alanı içinde karşılıklı olarak birbirlerini tutan Serhat ile Lugano ikili mücadelesi sonrası her ne kadar Serhat’ın ayağı ile düdükten sonra bir hareketi varsa da doğru uygulama ya iki oyuncuya da sarı ya da uyarı olmalıydı. İlk sarı kartın akabinde topa doğru kayarak müdahale etmeye çalışan Serhat’ın, Lugano’ya yaptığı dikkatsiz hareketi aynı oyuncunun yerdeki sakatlanma numarasına aldanarak 2.sarıdan kırmızı kartla cezalandırdı. KAYSERİ-GALATASARAY (Bünyamin GEZER)


Oyuncuların sadece futbol oynama istekleri yanında kendisine olan güveni sayesinde otoritesini kurmakta zorlanmadı. Oyunun sertleşmesine müsaade etmeyerek kartlarını yerinde ve zamanında kullandı. Barajları gereken mesafeye açmaya özen gösterse de atış öncesi barajı bozan oyunculara müsaade etmemeli. Oyuncularla iletişimi geçmiş maçlara nazaran daha iyiydi. Pozisyonları yakından izlerken oyuncuların pas yollarını engellememeli. A.Turan’ın ceza alanı içinde topla atak yapan Arda’ya yaptığı aşırı güç kullanarak iteklemesinde penaltı kararı vermeliydi.
Hakem yorumcularıda haklı; sadece bir maçta hemde Fenerbahçe'nin rakibine tam 2 kırmızı kart çıkarılmış, utanmasa hakem birde penaltı çalacakmış. Geçtiğimiz sezonlarda örneği yukardaki resimlerde mevcut olan cinayet teşebbüslerini göremezken hakemler bu maçta yapılan hatalar inanılmazdı. Avantaj kuralının ne olduğunun farkında olmayan bir hakemin yönettiği bu garip maçın ardından maçla ilgili aklımda kalan tek pozisyon yine büyük kaptandan.
Maç boyunca her hamleye düdük çalan hakem, 71. dk 'da rakip sahaya topla geçmeye çalışan Alex de Souza yaka paça engellenmeye çalışıldığı vakit Alex'in gayretinden utanıp pozisyonu oynatmak zorunda kaldı. Her 10 topçudan 9'unun rakibinin kart görmesi için pozisyona devam etmeyeceği bu anda, maç kopmuşken bütün iyi niyetiyle düşmeden hareketine devam eden 10 numaraya olan saygım on kat daha arttı.

2 yorum:

Puskas dedi ki...

Bu pozisyonda hakem faulü semih yaptı dedi. :)

Okechukwu dedi ki...

öyle görmüş demekki.)