18 Haziran 2009 Perşembe

Buna da Şükür

Ülkenin yarısından çoğu Efes taraftarı ve basketbol uleması, bizim taraftarın büyük çoğunluğu ise sağduyu sahibi. Bırakın bu işleri...
Ergin Ataman hakettiği payeye maç sonunda kavuşmuştur. Kaya Peker ve Kerem Gönlüm ise fiziki üstünlükleri sebebiyle kaçmayı başarmış ve yiyecekleri sopayı başka maçlara ertelemişlerdir.
Fenerbahçe Ülker'i hala Ülker sanan zihniyet, tribünde oturan taraftarı da kendi seyircileri misali fabrikadan otobüslere doldurularak seve seve yerini alan firma personeliyle karıştırmanın bedelini ödedi. Fenerbahçe çomak sokana dek tekerlerine, kendin pişir kendin ye modeliyle körler sağırlar birbirini ağırlar misali 150 kişiye oynanan finallere alışık firma son 2 sene yaşadıkları hüsranın ardından bu sene var güçleriyle şampiyonluğu kazandılar. Beko Basketbol Ligi'ni kazanan takımı tebrik eder, kapanana dek aynı azim ve kararlılıkla euroleague düzeyinde mücadelerini sürdürmelerini temenni ederim.
Fenerbahçe 76-79 Efes Pilsen

19 yorum:

tozlu parkeler dedi ki...

Taraftar bakışıyla ama doğru ama yanlış ama ne olursa olsun taraftar olarak, biz olmayı unutmayarak ve blog yazmayı medyada köşe sahibi olmakla karıştırmayarak bir şeyler karaladığın için tebrikler.
Dünkü olaylardan sonra, kendini aradan sıyıran, başarı döneminde coşup taraftara övgüler yağdıran, yenilgi dönemlerinde Fenerbahçe'ye saldıran kirli ittifaklara yamanıp ama o olay çıkaranları bende kınıyorum, rakibi tebrik ediyorum, alkışlayalım bizi yenen Efes'i lütfen diyenler çoğaldı.
Taraftarlık sana ayak oyunları çevirenleri alkışlamak mıdır yahu, dün tribünden adam teslim eden vardı polise, tribünden adam çekip yakasından sürükleyip polise veren.
Utanılacak bir durum arayanlar işte bundan utanın.
Şampiyon olduğunda dahi ilk lafında Fenerbahçe düşmanlığını dışa vuranların aldıkları kupayı alkışlama derdinde olanlar yenilgi dönemlerinde ortalığı saran o öfke havasında taraftarlık kültüründen bi haber olup savrulanlar etrafı sarmışken bu yazı iyi olmuş.

zenmaster dedi ki...

Taraftarlık rakip şampiyon olduğunda 1.50 boyla 2.10 luk adamları dövmeye çalışmaksa

Rakibi alkışlayacağı yerde, hadi alkışlamadı diyelim, kendi takımını alkışlayıp sonra salonu terketmeyip eline ne geçerse sahaya atmaksa,

Basketbolun B sinden anlamayıp salonu dolu göstermekse

Hele hele rakip soyunma odasını basmaksa,

Kalsın. Ben istemiyorum öyle taraftarlık.
Dün resmen Fenerbahçeliliğimden utandım. Dünkü olaylardan sonra tek çözüm, o yaratıkları bir daha atletizm yarışına bile almamak ve Fenerbahçe Ülker'i ligden ihraç etmektir. Gerisi fasa fiso. Ergin Ataman çok güzel konuştu maçtan sonra "Bu takım seneye BBL'de nasıl oynayacak?" Ben de merak içindeyim.

Puskas dedi ki...

Oldu.Asalım isterseniz herkesi.O güzel konuştu dediğiniz Ergin Ataman bu serinin buraya gelmesinin en büyük sebeplerinden biri.İlk iki maç sonrası demeçleriyle diğer maçlardan sonraki demeçlerini bir dinle istersen.Lige alınmamalıymış Fenerbahçe.Niye?
bu ülkede tribünde insan öldü ama böyle birşey gündeme gelmedi.Cezası neyse verirsin play offlara kadar seyircisiz oynayacaksa oynasın.Fenerbahçeliliğinden utanıyorsa biri zaten Fenerbahçeli de değildir bu da ayrı bir konu.

tozlu parkeler dedi ki...

Bir de bu var evet.
Kazananın büyüklüğünü ve saygınlığını kabul etme.
Tam da başarı döneminde türeyen bir taraftar profilinin tipik davranışı.
Ergin Ataman geçen haftaya kadar ortamı geren adamdı, tahrikkardı, ortalığı bulandırıyor, olaylara zemin hazırlıyordu.
Amma gelin görün ki, takımı şampiyon olunca aziz mertebesine yükseldi.
Başarı, şampiyonluk adamı aklamaz.
Aksa ak karaysa karadır.
Fenerbahçelilikten utanmak mı? Ne tartışıyoruz biz. Fenerbahçeliliğimden utandığım gün tüm benliğimle kendimden iğrendiğim, varoluşumun gereksiz olduğu, hayatımı sonlandırmam gereken gündür.

zenmaster dedi ki...

O çirkin olaylardan sonra hala başkalarına suç atmanıza diyecek bir şey bulamıyorum gerçekten. Biraz da iğneyi kendimize batırsak, ne güzel olur aslında...

Okechukwu dedi ki...

...Artık iş basketbola geldiğinde Efes Pilsen'liyim. Mavi Beyazları çekip Efes tribününe gidiyorum. Dedim ya, Fenerbahçe, ülkerle birleştiğinde bitti. Gerisi kuru laf bence...
zenmaster'ın maç öncesi yazdıklarıma yorumundan bir paragraf yukardaki. kimse kusura bakmasın ama bir taraftarın her branşta farklı takım tutmasının hiçbir mantıklı izahı olamaz. hadi diğerleri neyse de bir fenerbahçelinin bu durumun içine dahil olmasını anlıyamıyorum.
kızlar eczacıbaşının saltanatına son verdiği vakit, acaba acıbadem destekli olmasından ötürü o seridede eczabaşının mı yanındaydın?
nede olsa onlarda mavi-beyaz

zenmaster dedi ki...

Voleybol seyretmeye başladığımdan beri (10 yıldan fazladır) Eczacıbaşı'nı desteklerim, evet. renkler veya müessese değil konu.

Logosu aynı diye futbol dışı bir branşta aynı kulübü desteklemek de bana saçma geliyor. Ben Fenerbahçe futbol takımı taraftarıyım. Fırsat buldukça stada giderim. O olmazsa her maçı TV'den izlerim. Gol atınca da sesim kısılana kadar bağırırım. Caddede sabaha kadar eğlenirim şampiyon olunca. Neyse uzattım biraz ama bu benim bakış açım, o sizin bakış açınız. Kimse kimseye sen böyle düşüneceksin yoksa bizden değilsin diyemez.

Son bir sorum var size, dün yaşanan olayları görünce sizin mideniz bulanmadı mı? Burada konu Fenerbahçe değil, bir sporsever olarak soruyorum size. Fenerbahçeliler bunu yaptı. Aynı yerde GS veya BJK taraftarı olsa da yapardı bunu muhtemelen. Hatta şunu biliyorum ki 10 kat daha kötüsünü yaparlardı. Onların yöneticileri ortalığı sakinleştirmeye de çalışmazdı. Fanatiklik kimliğinizi bir yana bırakıp, sporsever, hatta medeni insan kimliğiyle cevap vermenizi diliyorum bu soruya. Cevap vermez de benim Fenerbahçeliliğimi sorgulamaya devam ederseniz de canınız sağolsun.

Okechukwu dedi ki...

senin fenerbahçeliliğini yargılamak benim işim değil, sen kendi taraftarlığını sorguluyorsundur eminim.
eczacıbaşı konusunda tamamen mübala ediyordum ama inan aklıman geçirmemiştim ordada fenerbahçe'nin karşısında olabilecegin.
son soruya gelecek olursak, olayın vehameti konusunda hemfikiriz. ama benim asıl derdim yavuz hırsızın evsahibini bastırması.
duyarlı fenerbahçeli kardeşlerim, yada yalandan efesli arkadaşların cemil cümlesi bak işte pis fener mantığıyla yaklaştılar olaya.aslolan bu değil,bunun altını çizmek, ataman'ın ciğeri 5 para etmeyen bir adam olduğunu vurgulamak, görülmek istemeyen tahrikleri gözlerinizin içine sokmak mevzu.
ha midem bulandı mı? hayır. ataman'ı ben yakalasam odunla döverdim.

zenmaster dedi ki...

Cevabımı aldım, teşekkür ederim.

pata dedi ki...

Ne o saldırakcak mısın Kerem ve Kaya'ya..yoksa başkasına dövdüreceksin!!!

burda ve salsabaskette yazdıklarına Fenerbahçeli bir kaç holigandan başka katılan var mı diyorum sadece

Puskas dedi ki...

@pata

olayın vehameti konusunda hemfikiriz. ama benim asıl derdim yavuz hırsızın evsahibini bastırması.
duyarlı fenerbahçeli kardeşlerim, yada yalandan efesli arkadaşların cemil cümlesi bak işte pis fener mantığıyla yaklaştılar olaya.

bu yukarıda yazılanları okudun değil mi?uchenin bu yazıdaki son yorumu.Sen de sadece bu cümlelerde anlatılan kişilerden birisin.Fenerbahçemin aleyhine olan en ufak bir olayda ortaya çıkan aslen tarafı belli olan kişilerden yani.leş kargası gibi fırsat kollamaya, anlatılmak isteneni anlamamakta ısrar edin.

fernado belluschi dedi ki...

en ağır küfürleri ediyorum sabahtan beri bu olaylarda tüm suçu fenerbahçe'ye atan leş kargalarına,haysiyetsizlere.

küfür edilmedik yanınız kalmadı sabahtan beri sırf fenerbahçe'yi suçlayan,basket olunca gol diye sevinecek kadar basketten aciz olan ama işin içinde fenerbahçe varsa karşısında duran siz haysiyetsizler.

bu bile fenerbahçe'nin ne kadar büyük olduğunu gösterir.

fenerbahçe'li olmak bu dünyanın en büyük gurur kaynağıdır.diğerlerin tutmak utanılacak bir şeydir.fenerbahçe asla hesap kitap yapmaz,kendi işine bakar,el siki le gerdeğe hiç girmez.

buradaki yazı ile ve yorumlarla hislerime tercüman olan uche,tozlu parkleler ve puskas kardeşlerime teşekkür ediyorum.

pata dedi ki...

@puskas

1.ben efesli değilim

2.Fb düşmanı da değilim..pis fener mantığını nerde güttüğümü yukardaki cümlelerimde gösterebilir misin?sen bunu nerden çıkardın onu söyle.fırsat kovaladığımı söylüyorsun da burda yazara eleştiri getirmek dışında Fb hakkında,maç hakkında ne yazmışım..

3. bana tarafı belli diyorsun da heralde senin kadar belli değildir..

tek söylemek kızdığım şudur: yazarın Ergin ataman dayak yedi..ohh haketti ipne!!Kaya ve Kerem'i daha sonra dövcez gibi saldırgan vs.. sözleridir..

sen şimdi yazarın bu söylediklerine katılıyor musun?

Puskas dedi ki...

@pata

Bir önceki mesajımda uchenin söylediklerinin bir kısmından alıntı yapmıştım.Yime yapayım.

"olayın vehameti konusunda hemfikiriz"

Biz bunu da söylüyoruz ama bu olayın gerçekleşme sebebini görmezden gelinmesi yanlış olan.Sen de sadece istediklerini görüyorsun işte.Ben bunu söylemeye çalışıyorum.

Taraf konusuna gelirsek biz zaten tarafımızı saklamıyoruz ki.
şu linkten de bakarsan
http://ucheokechukwu.blogspot.com/2009/04/4-4-2.html
bizim zaten taraflı bir blog olduğumuzu görebilirsin.

Bu olayların çıkmasına sebep olan ergin ataman, kaya peker de neden esas tepkinin kendilerine olduğunu bir düşünsünler.Tahrik de bir suçtur.O kadar insanı seri boyunca tahrik edersen bunları hakediyosun demektir.

Adsız dedi ki...

O gün olanları sadece Ergin Ataman'ın açıklamalarına bağlamak ve Efes'in ortamı germesine bağlamak kolaycılık gibi geliyor bana. Seri 2-0'a gelirken Efes ağlıyordu, 3-2 olurken de Fenerbahçe ağlıyordu. Tahrik varsa iki tarafta da var. Hakeme kuralı uyguladın diye hakemliği bırak dendi bu ülkede.

Bunların dışında, Efes Pilsen'i hiç sevmem. Efes Pilsen'in karşısındaki tüm spor kulüplerinin kazanmasını istedim ta ki Fenerbahçe - Ülker evliliğine kadar. Oan sonra iki tane isimleri farklı, fakat kendileri aynı takım çıktı ortaya. Buna bir de Fenerbahçe'nin "biz en büyüğüz, bizi kimse yenemez, biz en iyi basketbolcuları, futbolcuları alırız, biz istemezsek hiçbir şey olmaz, biz istiyorsak formamızı giyer" algısı o günkü rezaletin esas sebebidir. İşe biz en büyüğüz, döverek yeneceğiz diye giriyorsanız, sonunda yenilince dövmeye kalkarsınız. Galatasaray Efes Pilsen'e 3-0 yenilerek elendi, hangi maçta bu kadar rezillik oldu? Evinde Fenerbahçe Ülker'den 40 sayı fark yedi, sahaya inip basketbolculara mı saldırıldı? Ki bu iş için çok daha uygun bir salondu... Hayır, çünkü böyle bir algı yok Galatasaray'da.

Olayları sadece tahriğe bağlamadan, bu algıyı düzeltmesi gerekiyor Fenerbahçe taraftarının.


Not olarak belirteyim, Galatasaray taraftarıyım, fakat şu yaşananlar bizim salonumuzda yaşansaydı yine aynı şeyleri söylerdim sanırım. Sanırım diyorum, zira daha başımıza gelmedi. Birgün gelirse samimi miyim değil miyim anlarım ben de. :)

Okechukwu dedi ki...

aynı galtasaray seyircisi kendi stadınının yıkımına katkıda bulunmak için çıkarmadı sanırsam o kadar olayı çok değil iki sene önce. toz kalkmasın diye bi ton suda boca ederek rakibin üzerine.)
bu işlerin galatasarayı feneri yok, tek kimlik türk olmak bu eylemlerin ardında ki. isviçre'ye kaybeden milli takım heyetinde gözüm kapalı efendiliğinin arkasında duracağım şifo bile hangi ruh haliyle elin adamlarına çelme taktı varın düşünün...

Adsız dedi ki...

Bir de ekleyeyim, bloğu adı yüzünden bir okuyayım dedim. Uche Fenerbahçeli olup sevdiğim ender futbolculardandı zira :) Ayağı kırıldığındaki şok hali gitmez hala gözümden. Zamanında koyu fenerli olan(şimdi pek ilgilenmeyen) kuzenimde çok güzel bir fotoğrafı vardı Uche'nin. Bir Brezilyalı futbolcuyla karşı karşıyaydı ama hangi dünya kupası olduğunu anımsamıyorum, o yüzden futbolcuyu tahmin edemiyorum.

gulphi dedi ki...

gerçekten çok ama çok taraflıymışsınız, takıldım blog adına ben de bir iki postunuzu okuyayım dedim ama (şimdi kesin beğenmiyorsan git zorla okutmuyoruz ki edebiyatı yapılacak ama aslında durum öyle değil, eli kalem tutan herkesin yazabildiği gibi, yazdıklarının da arkasında medeni bir şekilde durabildiği bir ortam gerek) gerçekten blogun ismini hakkını verememişsiniz, şöyle ki uche-fenerbahçe tarihinde en sevdiğim bir iki futbolcudan birisidir diyebilirim.
Ergin Ataman sopayı haketti ne demek acaba? Bu sözü söyledikten sonra ne farkın kaldı senin orda sahaya atlayan adamdan? Ya atlayanlar arasındaydın, o kırmızı t-shirtlü adam sendin, ya da bir dahaki maça seni göreceğiz oralarda. Bu hareketin herhengi bir meşruluğu yoktur, açıklanamaz. Ülkede sorunların tamamen hormonlarının takibi ile çözen sizin gibi insanlar olduğu sürece(bakın Fenerbahçeli demiyorum, hangi takım olursa olsun) sporda bir şeyler yapmamız imkansız gözükmekte.
Yahu bu adamlar senin ülke değerlerin, ülkenin en iyi takımı olduğunu ispatlamış takım, ama sen onları alaşağı ederek, ezildiğin maçta ego tatmini gerçekleştiriyorsun.
Fenerbahçe'nin sayılarına en fazla sevinen isimlerin bir zamanlar Efes'in has adamları olan Mirsad ve Ömer'in olması kanınıza dokunmuyor da(her sayıdan sonra arma öpmeler falan- bırak ya bunları, sevimli olmaya çalışıyorlar işte, anlasanıza). Efes'in çılgınlar gibi yatırım yaptıktan sonra, hem ligde hem finalde sizden üstün oynayarak yenmesi dokunuyorsa, sporseverliğinizden şüphe duyuyor, üzülüyorum.

Adsız dedi ki...

Uche adı üzerinden yaptığım yorum öncesinde baya birşey yazmıştım aslında ama gönderememişim sanırım.

Kısaca şöyle söyleyebilirim, Efes Pilsen 5 sene önce, 10 sene önce ne ise şimdi de o. O 10 seneler önce herkesi yenen, yine aynı şekilde yenen bir Efes Pilsen vardı ortada. Kimsenin böyle bir tepki verdiği de yoktu. Şimdi ise Efes Pilsen mantığında olan bir takım Fenerbahçe Ülker, kazanmalıyım, nasıl olduğu çok da önemli değil, ben kazanmalıyım çünkü en iyisiyim, en iyisini alırım, stediğimi alırım. Aynı algıyı Topuz transfer videolarında da görebilirsiniz bakarsanız. Fenerbahçenin istediği oyuncu fenerbahçe forması giyer! Yeter ki padişahımız istesin :) Algı bu olunca mağlubiyet sonrası tepki çok daha farklı oluyor.

İsviçre maçında da tepkinin boyutu öncesinde yapılanlar yüzündendi. Bir açıdan benzerler, ikisnde de dolmuş bir insan topluluğu vardı. Fakat İsviçre maçında olanların sebebi milli takımdaki herkesi yeneriz algısı değil, onlar milli marşımızı ıslıkladı, onlar pis biz tertemiz vurgularıydı çok kişi tarafından yapılan. O dolmuşa binenler gidip havaalanı bastı, otobüse yolda ayran fırlattı...

Samiyen'deki olaylarla bunu pek karşılaştıramıyorum ben. Zira birinde rakip 100 yıllık rakibiniz ve birbirinizden nefret ediyorsunuz tam anlamıyla. Ayrıca bilmiyorum katılırmısınız ama o maça gelene kadar Kadıkçy'de yapılanlar bence samiyene göre epey fazlaydı. Samiyen'de de oluyordu illa ki, derbi sonuçta ama Kadıköy'de yapılanlar hep bir nebze daha fazlaydı. Yarılan başları falan hatırlarız hepimiz. 19 mayıstaki maç biraz da bugüne kadar olanlara toptan tepkiydi, zira onda maç bitmeden, daha yenilgi olmadan olmuştu tüm olanlar. Daha maç başlamadan, sokakta bu maçın bitmeyeceği konuşuluyordu ama sebep Fenerbahçe'nin şampiyonluğu değildi-etkisi illa ki vardır-, Kadıköy'de yapılanlara bir cevap. Ağır bir cevap olduğunu kabul ederim, fakat cezası da ağır oldu. :)